Boek: ‘Te gast in Ethiopië’

Te gast In EthIn de landenserie TE GAST IN is een vernieuwde editie verschenen van Ethiopië. Een mooie bestemming voor reizigers die van avontuur houden en tegen een stootje kunnen. In deze uitgave schrijven auteurs met verschillende achtergrond over hun ervaringen in dit bijzondere Afrikaanse land. 

NRC-journalist Peter Vermaas ervaart het gestaag uitdijende Addis Abeba als een stad van uitersten. Terwijl in het centrum van de stad glimmende kantoorgebouwen, luxe hotels en   nachtclubs als paddenstoelen uit de grond schieten, vindt hij er ook de grootste openluchtmarkt van Afrika waar werkelijk alles te koop is, van een kalasjnikov tot een kameel. 

Processies, schatkamers, hyena’s en koffie. Ethiopië staat bekend om zijn kleurrijke festivals. Fotograaf Piet Hermans is in Gondar getuige van Timkat, een spectaculair feest dat begint met processies en eindigt met een nat pak. Voor schrijfster Ine Andreoli, die enkele jaren in Ethiopië woonde, is het Tana-meer een van haar favoriete reisdoelen. Op de eilandjes in dit meer bezoekt ze kerken en kloosters die ware schatkamers blijken te zijn. In het middeleeuwse Harar, dat lang verboden terrein was voor niet-moslims, maakt ze een uniek schouwspel met hyena’s mee. En op bezoek bij een Ethiopische familie wordt ze getrakteerd op de traditionele koffieceremonie, een uren durend ritueel dat volgens strikte regels wordt uitgevoerd. 

Rotskerken en gelada’s. Een bijzondere attractie in Ethiopië zijn de rotskerken. Sommige zijn beroemd om het vakmanschap van de houwers, andere om de muurschilderingen en manuscripten. De rotskerken in Tigray zijn bovendien beroemd om hun schitterende ligging. Schijfster Karin Anema waagt zich aan een spectaculaire klim en wordt beloond met prachtige schilderingen en een fenomenaal uitzicht. Ook maakt ze een vijfdaagse trektocht door het ruige Simiengebergte met toppen van bijna vierduizend meter. Maar minstens zo bijzonder zijn voor haar de aanwezigheid van de imposante gelada bavianen. 

Lipschotels en klimaatverandering. Wie na het noorden het zuiden van Ethiopië aandoet, komt in een totaal andere wereld. De stammen die hier wonen vormen samen een bonte mengeling van culturen. Vooral de Mursi vrouwen met hun lipschotels spreken tot de verbeelding. Maar wat vinden de Mursi zelf van de belangstelling van de white men met hun camera’s? Reisbegeleiders Ilja Kok en Willem Timmers gaan op zoek naar het antwoord op deze vraag. Behalve met toeristen hebben de stammen steeds vaker te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Hun leven wordt ontwricht door droogtes en plotselinge regenval. Karin Anema zoekt de nomaden op om te horen hoe ze omgaan met de nieuwe omstandigheden. 

Titel: Te Gast In Ethiopië – Maak kennis met het echte leven. Uitgever: Informatie Verre Reizen, Nijmegen, maart 2013.  ISBN:  978 94 6016 0387.  Samenstelling: Ine Andreoli en Kees van Teeffelen.  Auteurs Peter Vermaas, Ine Andreoli, Karin Anema, Piet Hermans, Ilja Kok en Willem Timmers.  

Recensie: Het is duidelijk dat Ethiopië niet een alledaagse reisbestemming is. De auteurs van deze ‘te gast in Ethiopië’ verwoorden het als volgt: “Voor reizigers die avontuurlijk zijn ingesteld en tegen een stootje kunnen is Ethiopië een fantastische bestemming.”. Dit enthousiasme lees je ook in de negen verhalen van diverse auteurs. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en belichten elk een apart thema van dit land en zijn bewoners. De redactie kan al beroepen op heel wat ervaring want het boekje is reeds aan zijn 4de vernieuwde druk toe.
Voor een land als Ethiopië heb ik een korte inleiding nodig want de enig bekend klinkende plaatsnaam is Addis Abeba. Daar start ook meteen het eerste verhaal. De auteur vertelt je de harde waarheid van het Ethiopische bestaan: bedelende kinderen, droogte en hongersnood. Na een korte worsteling doorheen de woelige geschiedenis van Ethiopië verneem je wat je kan bezoeken.

In het tweede verhaal trek je naar de vele eilandjes van het Tana-meer. Een groot meer met rondom vruchtbare vlaktes en ontelbaar veel eilandjes met vele eeuwenoude kerken. Dit alles geplaatst in een onvergetelijk mooi landschap. Hallo, is dit Ethiopië? Inderdaad. Hoe het er allemaal gekomen is en hoe je het ervaart als bezoeker lees je in het verhaal van Ine Andreoli, inclusief de details over een kannibaal die gelukkig al een tijdje geleden is gestorven.

Je krijgt een levendig verhaal over het Timkat festival, één van de belangrijkste en bovendien een christelijk feest in Ethiopië. Vervolgens trek je vijf dagen naar de top van het land. Je gaat er op de koffie, leert er meer over het natuurbehoud en je maakt er kennis met wilde apen en prachtige uitzichten. Met wilde beesten kom je nog in contact in het plaatsje Harar. Een hyena-man voert er met de hand een ganse meute hyena’s. Het lijkt een circusnummer maar in werkelijkheid is het een ritueel van meer dan 200 jaar oud dat deels met bijgeloof te maken heeft.

En dan kom je zacht maar zeker bij het thema van de droogte en hongersnood. De auteur brengt je daarvoor naar rotskerken en de Mursi waar de vrouwen nog een lipschotel hebben. Je krijgt een totaal ander beeld over de lokale bevolking dan wat je op televisie ziet. Ze berusten niet in hun lot maar doen er alles aan om te overleven. Daarvoor moeten ze hun nomadenbestaan opgeven en ontelbare tegenslagen verwerken. Maar ontwikkelingsorganisaties steunen hen en reiken projecten aan.
Deze reisgids is opnieuw een prachtig werk. Onmisbaar voor de toerist die naar Ethiopië trekt. Zeer waardevol en leerrijk voor wie interesse heeft in dit land en zijn bevolking.(www.reisboeken.be)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s