Awash National Park

Het Awash National Park ligt ongeveer 210 km ten oosten van Addis Ababa. Het park heeft zijn naam ontleend aan de Awash. De rivier ontspringt in het noordwesten van Addis Ababa en stroomt voor een groot deel langs de zuidelijke grens van het park. Daarna stroomt de rivier door naar het noordoosten om uiteindelijk volledig op te gaan in de Danakil woestijn.
Het oudste nationale park in Ethiopië is ooit beschermd verklaard vanwege zijn fauna van       droge grassavannen en open acaciabossen. De doorgaande weg en de spoorlijn naar Dire Dawa lopen door het zuidelijke deel van het park. Het park wordt daardoor als het ware in tweeën gedeeld. In het deel van het park dat ten noorden van de weg ligt verheft zich het symbool van de regio, de vulkaan ‘Fantalle’. De top van deze krater ligt op 2007 meter. Ondanks de gassen die hier en daar soms nog uit de krater ontsnappen, is het een slapende vulkaan.
Aan de uiterste noordkant liggen de warmwaterbronnen van Filhowa. Het zeegroene water heeft een constante temperatuur van 36º C en borrelt op uit de bodem en vormt diepe poelen. Deze zijn omringd door een weelderige vegetatie waaronder doempalmen.
In dit gedeelte van het park bivakkeren nomadenstammen waaronder de Kereyou. Ze laten hier hun vee grazen ondanks dat dit niet is toegestaan. Het is en blijft een voortdurende en moeilijke strijd tussen de overheid en de nomaden.
De watervallen van de Awash liggen in het zuidelijke deel van het park. In het regenseizoen is het een grote woeste bruine rivier met spectaculaire watervallen van enorme breedte. Bij het uitzichtpunt van de watervallen kun je via een betonnen trap dicht bij de rivier komen. Het water valt schuimend met veel geraas naar beneden. In de droge tijd is de waterval minder indrukwekkend, kleine watervalletjes spetteren dan rustig naar beneden.
In dit gedeelte is ook het hoofdkantoor, een klein museum met opgezette dieren en enkele eenvoudige campingplaatsen te vinden. In het park is een oud en verwaarloost restaurant ‘Kereyou Lodge’. Het ligt op de rand van de canyon. Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht op de diep gelegen Awashrivier met de oprijzende bergen van de provincie Harar op de achtergrond. Nabij het zwembad (buiten dienst) heb je een prachtig uitzicht op het punt waar de rivieren, Awash en Arba, samenvloeien. Sinds 2010 is er een nieuwe lodge ‘Awash Falls Lodge’ dicht bij de waterval waar je prima kan verblijven.

In het park kan je het volgende wild tegenkomen: Swayne’s hartebeest, oryx, de grote en kleine kudu, waterbok, dikdik, wrattenzwijn, jakhals, hyena en kleine zoogdieren.
Leeuwen, luipaarden, caracals, servals en wilde katten worden ook, zo hier en daar in reisgidsen beloofd, maar worden zelden waargenomen. Vroeger (40 jaar geleden) werden de laatste drie regelmatig gezien, maar leeuwen en luipaarden hielden zich toen ook al verscholen. De wildstand is enorm uitgedund door de jachtpartijen tijdens het regime van Mengistu. Het is nu herstellende.
Er komen meerdere apensoorten voor waaronder de Anubis baboon en Hamadryas baboon. Deze bavianen hebben onderling sociale kontakten, wat zeer bijzonder is. Ze worden dan ook door geïnteresseerde biologen gevolgd en bestudeerd. Naast de gewone baviaan en meerkatten kun je ook (als je geluk hebt) de prachtige Colobus monkey tegen komen.
Krokodillen en nijlpaarden leven in de Awash rivier. Vogels zijn er volop, er zijn meer dan 400 soorten waargenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s