De legende van St.Yared

Yared was de zoon van Abba Gideon, een van de priesters uit de kerk van Aksum. Hij vond het moeilijk om regels en bevelen na te leven en stond daardoor bekend als ongehoorzaam. Voortdurend werd hij gecorrigeerd en berispt omdat hij zijn les niet wilde leren. Dit werd hem op een gegeven moment te veel en hij koos het hazenpad. 

Toen hij onder een boom zat uit te rusten werd zijn aandacht getrokken door een rups die wel zeven keer de boom uitviel voordat hij de eetbare blaadjes bereikte. Yared was met stomheid geslagen door de strijdlust en het doorzettingsvermogen van het kleine beestje. Hij nam zich ter plekke voor om alle uitdagingen van het leven niet meer uit de weg te gaan en ging terug naar Aksum.

Hij stortte zich op het leren van de Bijbel, hij leerde, met behulp van God, in één dag zowel het Nieuwe als het Oude testament uit zijn hoofd. Op 14 jarige leeftijd was zijn kennis zo groot dat hij tot leraar werd benoemd. Op een dag zond God hem drie engelen die hem naar Jeruzalem brachten waar hij ontvangen werd door 24 engelen die prachtige religieuze liederen zongen. Zij werden begeleid door verschillende muziekinstrumenten waaronder: het sistrum, een grote trommel, een harp en een panfluit.

Terug in Aksum componeerde Yared met zijn goddelijke kennis vele kerkliederen, ontwikkelde een notenschrift waarop hij de muziek op perkament kon noteren (nog voordat het muziekschrift door de Europeanen werd uitgevonden). Ook de mesquamia (bidstok met platte knop) was zijn uitvinding.

De unieke Ethiopische kerkmuziek klinkt tot op de dag van vandaag in de kerken en drukt haar stempel op de Ethiopische cultuur. Als dank voor zijn werk werd Yared door de Ethiopische kerk heilig verklaard en als één van de grootste heiligen beschouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s